Çip, çok sayıda transistörün bileşimiyle elde edilen bir elektronik devre elemanıdır. Çok fazla alanda kullanıldığı gibi yazıcı tonerlerinin de beyni olarak kullanılır. Toner yazıcıya takıldığında çip, kalibrasyon işlemini yaparak yazıcıyla toner arasındaki koordineyi yapar. Baskı sayısını ve baskı kalitesini ayarlayarak verimli çıktı almayı sağlar. Toner kartuşlar ikiye ayrılır ve bunlardan birisini de çipli toner oluşturur. HP, Samsung, Canon, Lexmark, Epson gibi çok sayıda markanın lazer yazıcıları bu tür tonerlere sahiptir. Kullanıcıların aklına da daima çipli toner dolumu nasıl yapılır sorusu geliyor. Burada püf nokta çiptir. Çünkü çip değişimi bir defaya mahsus olmayıp her toner değiştiğinde çip de değişir. Sıfır ve muadil tonerler üzerinde yeni çiplerle gelirken toner dolumu sırasında da çip değişiminin kesinlikle yapılması gerekir. Eğer dolum yapılır; fakat çip değiştirilmezse ya da takılan çip yazıcı ile uyumlu olmazsa yazıcılar toneri boş olarak görür. Yine bazı tonerlerde çip yuvası ya da reset çarkı olmaya bilir. Bu durumda ise toner dolumu yapmak mümkün değildir.
Çipli toner dolumu nasıl yapılır? Eğer toner dolumu yapılır ve çip değiştirilmezse cihazınızda faks özelliği varsa kullanamazsınız. Renkli lazer yazıcıya sahipseniz ciddi renk kayıpları yaşarsınız. Dolayısıyla toner dolumu yapıldığında mutlaka çip değişimi yapılmalıdır. Çip, üretici firmaların ürünlerini muadil tonerlere ve dışarıdan yapılacak dolumlara karşı koruma kalmanı oluşturma amacıyla kullanılmaktadır. Özellikle online yazılım güncellemesi alan cihazlarda çipler de kontrol edilmekte, bu konuda markalar ciddi çalışmalar yapmaktadır. Fakat her zaman orijinal toner kullanmak oldukça maliyetli olduğu için kullanıcılar çeşitli arayışlara girmektedir.
Çipli toner dolumunda hem toner gerekiyor hem de çip. Toneri cihazınıza uygun şekilde satın alabilirsiniz. Dolum deliğine uygun bir enjektörle doldurabilir, delik geniş ise enjektöre gerek kalmadan da dolum yapabilirsiniz. Ardında da çipi değiştirmeniz gerekir. Bu konuda çipler ayrıca satılmakta ve çeşitli fiyatlarla, markalara özel olarak piyasada bulunmaktadır. Kimi zaman çip resetleme gibi yöntemlerin kullanıldığı görülse de bizler bunu kesinlikle tavsiye etmiyoruz. Çünkü çip resetleme yapılırsa ilk olarak cihazınız garanti dışı kalır. Kimi zaman cihaz ana kartı hasar görebilir. Bu da sizi yeni bir yazıcı satın almak zorunda bırakır. İkinci olarak kalibrasyon yapılmadığı için baskı kalitelerinde büyük kayıplar olur. Toner doluluk oranı takip edilemediği için de baskı sayısı kayıpları yaşanır. Bu yüzden de uygun olan dolumdan sonra çipin de değiştirilmesidir. Uzman kadromuz gereken bütün desteği sağlayacak niteliktedir.